container medische spullen

20 november 2019 - Banjul, Gambia

Het is weer tijd voor een nieuw verslagje,

Afgelopen zondag zijn we uit de kerk langs geweest bij de dominee en zijn vrouw. We hebben daar echte Hollandse macaroni gegeten en het gehad over de grote verschillen tussen Gambia en Nederland.

Maandag zijn we samen naar het ziekenhuis gegaan. We zagen veel bekenden patiënten die hun wonden kwamen laten verzorgen. Voor de verandering waren de gaasjes op dus hebben we een rolletje verband in stukjes geknipt zodat we dat als gaasjes konden gebruiken..

Omdat de meeste patiënten voor de wondwissel in de ochtend komen hebben we na een uur of 11 niet zo heel veel werk meer. Omdat we een keer wilden kijken hoe druk de avonden zijn, hebben we een gebroken dienst gedaan en zijn we ‘s middags om 16 uur weer naar het ziekenhuis gegaan. We hebben geholpen met het spreekuur (van de wal in de sloot, omdat we alles verkeerd verstonden😉) en hebben medicatie uitgedeeld aan de opgenomen patiënten waarbij we wijs moesten worden uit met de hand geschreven medicatielijsten, waar van de meeste medicatie alleen de eerste letter leesbaar was☹. Er werd een jongetje opgenomen waarbij we geholpen hebben een infuus te zetten. Later op de avond werd er een vrouw binnen gebracht die steeds flauw viel. Andrea kreeg de opdracht om flink hard in haar grote teen te knijpen... want volgens de dienstdoende verpleegkundige kwam ze daarvan weer bij. Ze stuiterde af en toe inderdaad omhoog in haar bed, maar of het kwam door het knijpen in haar teen??? Ondertussen werd er een infuus ingebracht  en kwam ze inderdaad weer een beetje bij. Toen we vanmorgen bij haar langs gingen zat ze rechtop in bed en gaf ze aan graag weer naar huis te willen. We mochten even knuffelen met haar zoontje van een half jaar.

Rond 20 uur zijn we naar huis gelopen. Het is hier ’s avonds aardedonker en we genoten van de maan en de sterren. Bij thuiskomst kregen we te horen dat we dat niet nog eens moesten wagen want je schijnt hier in het donker echt niet lopend over straat te mogen…

Dinsdag hebben we opnieuw een gebroken dienst gedaan. Smorgens hadden we weinig te doen omdat er weinig patiënten voor de wondwissel kwamen. Toen we ‘s middags aan kwamen werd er door de ambulance een voorraad spullen gebracht die verscheept waren uit Nederland. Hier zat onder andere een echo apparaat en voorraad verbandmateriaal bij. Tot onze grote blijdschap hebben we onze verbandkast weer bij kunnen vullen. We hebben het eerst flink uitgesopt en de spullen zo logische mogelijk opgeruimd. Verbaast vroegen de mensen ons waarom we zo hard werkte en ze dachten dat we wel erg moe zouden zijn toen we klaar waren. Toen we uitlegde dat we in Nederland altijd zo hard werken wisten ze niet wat ze hoorden….

Toen we ‘s avonds naar huis gingen hebben we toch maar en een taxi genomen😊.

Vanmorgen hadden we weer wat meer patiënten. De jongen met de schouderwond, (van de eerdere foto) was dinsdag naar Banjul, de hoofdstad geweest om daar in het ZH zijn wond te laten controleren. Hij gaf aan dat ze vonden dat de wond er zo bijzonder schoon uit zag waarop hij geantwoord had dat hij ook geholpen was door 2 bijzondere zusters😉. Hij hoopt dat de wond dicht is voordat wij naar huis gaan. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar het is wel positief dat het er zo goed uit ziet.

Ook de patiënt met zijn oude beenwond (die we toch allebei toch wel een beetje in ons hart gesloten hebben) kwam weer langs, de wond ziet er erg slecht uit en we weten echt niet wat we nog voor hem kunnen doen, gelukkig hadden we nu wel wat beter wond materiaal zodat we het beter konden verzorgen.  

Aan het einde van de morgen mochten we getuige zijn van de geboorte van een prachtig meisje. Het was een geweldige ervaring om bij de bevalling te mogen zijn.

Foto’s

8 Reacties

 1. An:
  20 november 2019
  Wauw.. zooo prachtig! Jullie straalden toen jullie vanmiddag belden over de geboorte van de baby ❤🤩 we hebben weer genoten van het nieuwe verhaal. Wat heerlijk dat er veel spullen aangekomen zijn!! We zullen Ien dr koffer ook vol stoppen met de BS voorraad.. (oeps.. als Thea of Rianne dit lezen..... 🙈😉)

  Dames, weer een lieve groet van ons allemaal hier 😘
 2. Ina Kleijbeuker:
  20 november 2019
  wat zit er weinig in de kast hé. ik hoop dat jullie een beetje zuinig zijn.
 3. Oma lindhout:
  20 november 2019
  Volgens mij gaat de tijd supersnel.....voor je het weet zijn de vakantie hangers er en is het weer om. Vol ervaring huiswaarts....zal saai zijn hier
 4. Eline:
  20 november 2019
  Heerlijk om jullie verhalen te lezen.
  Wat fijn dat jullie zoveel kunnen betekenen voor die mensen.
  Succes nog de komende weken.
 5. Greet Zondag:
  21 november 2019
  Wat een verhalen! Oei je moet wel een sterke maag hebben. Wel geweldig dat jullie dit zo doen. Jullie zijn kanjers
 6. Alice:
  21 november 2019
  En wordt het omscholen Andrea? 😉
 7. Paula van Roon:
  22 november 2019
  Dat zal lekker gesmaakt hebben die macaroni 😀
  Geweldig om zo'n geboorte mee te maken , het is aan jullie te zien.
  Groetjes en blijf genieten.
 8. Anet van ouwendorp:
  25 november 2019
  Hallo. Andrea en mieke.

  Wat super zoals jullie bezig zijn.
  Hoe dankbaar werk.
  En ervaring op doen.
  Mooi foto's vooral de baby ( kinder) foto's.
  Nog heel veel succes samen.en een gezegende tijd. Gr bert anet v.o

Jouw reactie